THERMO CHIP – HŐMÉRÉS EGY ÉRINTÉSSEL!

PRAKTIKUS ÚJDONSÁG AZ ÁLLATGYÓGYÁSZAT TERÜLETÉN A HŐÉRZÉKELŐVEL ELLÁTOTT MIKROCHIP, MELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL MÁR NEM CSAK AZ ÁLLAT AZONOSÍTÁSA VÉGEZHETŐ EL, HANEM EGYBEN A HŐMÉRSÉKLETÉT IS LE TUDJUK OLVASNI.
 
Általában nem túl barátságos indítás egy a rendelőbe érkező állat számára, hogy a fizikális vizsgálat legelején a hátsó felében “matatunk” egy lázmérővel. A hőmérséklet viszont nagyon fontos információt jelent a vizsgáló orvosnak. Ez a felesleges stressz könnyen megelőzhető, ha a hagyományos mikrochip helyett THERMO CHIP-et ültetünk az állatba.
 
Különlegessége, hogy leolvasásával az állat hőmérsékletét is kijelzi a készülék. Ezzel a modern eljárással gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük ezt a rutin eljárást.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A MIKROCHIPRE?

2013. január 1-től 15 ezer forinttól akár több százezer forintig terjedő bírság járhat azért, ha nem találnak elektronikus azonosítót a négy hónaposnál idősebb ebekben.

A mikrochip egy apró eszköz, amely körülbelül rizsszem nagyságú, és a bőr alá injektálják be. Az eszköz egy egyedi azonosító számot tartalmaz, amelyhez egy központi adatbázisban (Petvetdata) hozzárendeljük a tulajdonos és az állat adatait. Ezekhez az adatokhoz csak állatorvosoknak van hozzáférési jogosultságuk. Egy elkóborolt állat akkor kerülhet vissza tulajdonosához, ha a megtaláló beviszi őt egy állatorvoshoz, ahol a chip leolvasása után a rendszerből kikeresik a gazdi adatait, és így értesíteni tudják az állat hollétéről.

 

Chip beültetése
A chip behelyezése pár másodpercet vesz igénybe, annyit, mint egy injekció beadásának ideje. Mivel az adminisztrációt a recepción előkészítjük, a vizsgálóban gyorsan végezhettek.
A mikrochip behelyezése csak annyira fájdalmas, mint egy injekció beadása, csak kicsit vastagabb tűvel kell a chipet bejuttatni a bőr alá, ezért egyáltalán nem kell tartanod tőle.
Igen. A hatályos törvények szerint 15.000 Ft-tól több százezer forintig büntethető az a tulajdonos, akinek 4 hónaposnál idősebb kutyájában nem találnak mikrochipet.
Mert nálunk az adminisztrációs folyamat már a recepción elkezdődik, ezért a vizsgálóban teljes egészében tudsz a kutyusodra figyelni. Ráadásul 100% garanciát vállalunk arra, hogy kedvenced 48 órán belül felkerül a központi regisztrációs rendszerbe, így ha elveszne kedvenced, garantáltan visszakerül hozzád, hiszen az adataid fent lesznek az adatbázisban. Ha pedig ügyfelünk vagy, az esetleges változásokat díjmentesen átregisztráljuk.
Állatokba mikrochip beültetése steril, parenteralis implantátum formájában invazív jellegű beavatkozás, megfelelő tájanatómiai és egyéb szakmai ismereteket feltételez, ezért a vonatkozó FVM rendelet szerint csak állatorvos végezheti.

A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka. Egyéb állatfajokba történő mikrochip-behelyezésnél figyelembe kell venni az Európai Állatorvosok Szövetségének (FVE) vonatkozó ajánlását.

Mikrochipek

Állatmegjelölési célból az a transzponder vásárolható meg, amelyet egyedi, steril csomagolásban, steril, egyszer használatos injekciós tűben helyeztek el, és/vagy az eladáskor vagy korábban mellékelték a bejuttatást segítő szondát. Minden csomagolási egységhez legalább hat darab, a mikrochip egyedi kódszámával és vonalkóddal ellátott, öntapadós címkét mellékelnek a gyártók, melyeket a különböző bizonylatokra (állatútlevél, oltási könyv, származási igazolás, egyéb adatlapok) lehet felragasztani, ezek hiányában a mikrochip számát olvashatóan és javítás nélkül kell a dokumentumokra felvezetni.

A mikrochip behelyezést végző állatorvos köteles feljegyezni a nyilvántartásába a gyártmányt, a típust, és a mikrochip azonosító számát.

Az állatorvosnak rendelkeznie kell ISO 11785 szabványnak megfelelő leolvasóval.

Az állatorvosnak rendelkeznie kell internetes összeköttetéssel.

mikrochip beültetés állatorvos érd

Központi regisztráció

Amennyiben az állattulajdonos a regisztrációt kérte, megrendelte és kifizette, az állatorvos köteles internetes úton jelenteni a beültetett mikrochip azonosító számát, a tulajdonos és az állat adatait a regisztráció céljára a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartó egységének.

A kamara a központi adatbázist folyamatosan üzemelteti, a beérkezett adatokat szúrópróbaszerűen ellenőrzi, az arra jogosult hatóságok részére az egyes konkrét adatok ellenőrzését biztosítja.

A kamara biztosítja, hogy az adatbázisban bármely internetes érdeklődő, így a tulajdonos is, nyilvánosan hozzáférjen ahhoz a szűkített körű információhoz, melyből ki kell derülnie, hogy a mikrochip/útlevél száma alapján keresett állat szerepel-e a nyilvántartásban.

A MEOE-val kötött megállapodás alapján a tenyésztőknél a MEOE közreműködésével mikrochippel megjelölt állatokat nem a kamara, hanem a MEOE regisztrálja a saját rendszerében, ahonnan azok havonta, központilag kerülnek át a kamarai adatbázisba. Az alomban történő mikrochip behelyezéskor ezért az állatorvosnak nem kell regisztrációs díjat felszámítania.

A MEOE közreműködésével regisztrált törzskönyvezett eb új tulajdonoshoz kerülésekor az új tulajdonosi regisztráció díjköteles.

mikrochip beültetés állatorvos érd