Gyakori kérdések az állatútlevélről

Hogyan lehet állatútlevélhez hozzájutni?

Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

Mennyi idő szükséges az útlevél megszerzéséhez?

Mivel az állatútlevélbe az adatok nem központilag kerülnek be, hanem a jogosult állatorvosok végzik a kiállítását, gyakorlatilag az állattartó az útlevél igénylésekor azonnal meg is kaphatja. Kivételt képez az a helyzet, amikor az állattartó olyan EU-s tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak. Ilyen esetekben az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.

Megkaphatom-e postán az állatútlevelet?

Nem. Az állatútlevelet az állat vizsgálata, azonosítása és az adatainak ellenőrzése (és ha szükséges, a mikrochip beültetése) előzi meg. Emiatt az állatútlevelet csak a kiállítására jogosult állatorvos rendelőjében vagy kérésre az állattulajdonos lakásán/telephelyén lehet kiállítani.

Miért van az állatútlevél megszámozva?

Azért, mert az állatútlevél ún. szigorú számadású nyomtatvány, amelyet a gyártástól kezdődően a kiállításig mindvégig nyomon kell tudni követni. Emiatt a jogosult állatorvosok is csak megfelelő adminisztráció után kaphatnak útleveleket a Magyar Állatorvosi Kamarától, és ők is kötelesek minden példánnyal elszámolni.

Miért rögzítik az útlevél kiállításakor az adatokat egy Adatlapon?

Az útlevelek (éppen a szigorú számadású jellegükből adódóan) a kitöltés után regisztrálásra kerülnek. A kiállított adatlapot az állatorvosoknak be kell küldeni a Magyar Állatorvosi Kamara központi adatbázisába, ahol azokat egy számítógépes rendszerben tárolják. Az adatbázisból a későbbiekben ezek az adatok visszakereshetők.

Meddig érvényes az állatútlevél?

Az állatútlevél addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben (Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba történő utazás) egyes elvégzett kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Amennyiben valaki csak ritkábban utazik az állatával, jól teszi, ha a tervezett utazások előtt leellenőrizteti állatorvosával, hogy az útlevélben szereplő igazolások érvényesek-e még?

Mikor, és mit kell bejegyeztetni az állatútlevélbe?

Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja (tetoválás vagy mikrochip) és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a hólyagférgesség illetve a kullancsok elleni legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői. Ha szükséges a veszettség elleni titer igazolása is, ez is bejegyzésre kerül. A későbbiekben minden, a kiállításkor bejegyzett adat megváltozását be kell jegyeztetni az állatútlevélbe. Tudni kell azonban, hogy ezt nem teheti meg akárki, csak olyan állatorvos, aki az útlevél kiállítására jogosult!

Ki és hol ellenőrzi, ellenőrizheti az állatútlevelet?

Miután az Európai Unión belül (főleg az ún. schengeni határokon belül) már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani. Amennyiben az úticél az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország, szinte biztos, hogy az oda történő belépéskor ellenőrzik majd az állatok útleveleit is. Előfordulhat azonban az is, hogy amennyiben az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. Az utazási forma jellegzetességei miatt az átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgéppel történő utazások, állatszállítások alkalmával is.

Ha elvesztem az állatútlevelet, kaphatok helyette másikat?

Igen, az elveszett állatútlevelet elvesztés esetén lehet ismételten igényelni, azonban a kiállítás és regisztráció költségeit ismételten meg kell fizetni.

Mi történik, ha külföldön, az utazás alatt vesztem el az állatútlevelet?

Az Európai Unión belül az állatútlevelet bármely olyan állatorvosnál lehet igényelni, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes. Amennyiben a külföldi tartózkodás alatt veszik el az állatútlevél, keressen fel ott egy jogosult állatorvost, aki a szükséges azonosítás elvégzése, valamint egy veszettség elleni oltás beadása után (hacsak Ön nem tudja valamivel hitelt érdemlően igazolni a legutolsó oltás megtörténtét és időpontját) kiállítja majd az új útlevelet. Ezért az útlevélért (és az oltásért) az adott országban szokásos gyakorlat és tarifák szerint kell fizetni. Miután ez vélhetően nem kis költséget jelent, célszerűbb az útlevélre az utazás ideje alatt vigyázni!

Előírja-e az Európai Unió a kedvtelésből tartott állatok mikrochippel történő megjelölését?

Egyelőre nem, de Magyarország igen. Az Uniós rendelet az Unió tagországai között utazó, illetve harmadik országból az Unió területére belépő kutyák, macskák és vadászgörények egyértelmű azonosíthatóságát írja elő. Az állatnak vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválással, vagy elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochippel) kell rendelkeznie. A tetoválás a rendelet hatályba lépésétől, 2004. július 3.-tól számított 8 éves átmeneti időszakban még elfogadható, azt követően csak a mikrochipes azonosítás alkalmazható.

Milyen mikrochippel jelöltessük meg az állatot?

A rendelet szerint bármelyik, állatok jelölésére alkalmas mikrochip megfelelő, de célszerű olyan típust választani, amely megfelel a 11784 ISO-szabványnak vagy a 11785 ISO-szabvány A. mellékletének. Ha az állatban lévő mikrochip nem ISO-szabványú, akkor a tulajdonosnak vagy a tulajdonos nevében a kedvtelésből tartott állatért felelős természetes személynek bármely vizsgálat időpontjában (pl. határátlépéskor is) biztosítania kell a mikrochip leolvasásához szükséges eszközt. Ez elsősorban olyan állatok esetében fordulhat elő, amelyekbe a mikrochipet már évekkel ezelőtt helyezték be. Korábban ugyanis a mikrochipeket még nem szabványosították. A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő és az állatorvosok által alkalmazott valamennyi mikrochip már megfelel a fenti előírásoknak.

Mi történik akkor, ha az állatom nincs tetoválva, de nem akarok mikrochipet sem beletetetni?

Ebben az esetben az Európiai Unióba nem lehet vele beutazni és nem lehet neki állatútlevelet sem kiállítani. Az állatorvosnak a vonatkozó kamarai szabályozás szerint az útlevél kiállítását meg kell tagadnia!

Hová teszik be a mikrochipet és az fájdalmas-e az állatnak?

A mikrochip beültetésének ajánlott helye a nyak bal oldalának középvonalában van. A beadás egy nagyméretű injekciós tűre hasonlatos, nagyon éles hegyű szerkezettel történik. Magát a mikrochipet, megfelelően sterilizálva ez a szerkezet tartalmazza. A bőrterület megfelelő előkészítését követően megtörténik a beszúrás, majd amikor a tű hegye optimális helyen van, a szerkezetből kinyomásra kerül maga mikrochip. A beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal.

Szállítható-e a kölyökkutya, ha még nem kapta meg a veszettség elleni védőoltását?

Egyes tagállamok engedélyezhetik a három hónaposnál fiatalabb és oltatlan állatok mozgását, amennyiben útlevél kíséri őket és születésük óta – a fertőzésnek valószínűleg kitett vadon élő állatokkal való érintkezés nélkül – születési helyükön tartózkodtak, vagy anyjuk kíséri őket, akitől még mindig függnek. Mivel útlevéllel kell, hogy utazzanak, útlevelet pedig csak azonosított állat kaphat, mindenképpen rendelkezniük kell mikrochippel vagy olvasható tetoválással. Nem szállíthatók azonban kölyökkutyák (3 hónapos kor alatt) az Egyesült Királyságba, Svédországba és Írországba, csak akkor, ha már be vannak oltva veszettség ellen.

Olyan országba szeretnék utazni a kutyámmal, amely nem tagja az EU-nak. Ebben az esetben is kell útlevelet kiváltani?

Az állatútlevél az Európai Unió államaiba (azokon belül) történő állatszállításhoz szükséges. Amennyiben az utazás nem EU-s országba történik, nem szükséges az állatútlevél kiváltása. Ebben az esetben a lakóhely szerint illetékes hatósági állatorvosnál kell az eddigi előírások szerinti kiviteli igazolást kérni. Érdemes azonban az útitervet előzetesen jól átgondolni, ugyanis ha akár csak rövid időre is, de be kívánnak lépni az EU területére, már rendelkezni kell állatútlevéllel.

Az állatútlevél helyettesíti-e az oltási könyvet?

Annak ellenére, hogy a két dokumentumba bejegyzett adatok köre nagyon hasonló, az oltási könyvek egy részében jóval több hely és lehetőség áll rendelkezésre az állat egészségével összefüggő kérdések, történések, beavatkozások rögzítésére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állatútlevél olyan dokumentum, amelynek elvesztése, vagy pl. olvashatatlanná válása esetén csak akkor állítható ki helyette másik, ha az abban igazolásra kerülő beavatkozások korábbi megtörténtét hitelt érdemlően tudja bizonyítani az állattulajdonos. Erre a megfelelően vezetett oltási könyv kiválóan alkalmas lehet. Azoknál az állatoknál, amelyek már az állatútlevél kiállítását megelőzően többször kaptak különféle oltásokat, az oltási előélet ismerete miatt fontos szerepe marad az oltási könyvnek.

Kutya- vagy macskakiállításra kell-e állatútlevél?

Csak abban az esetben, ha a kiállítást valamelyik EU-s tagállamban rendezik, mert e nélkül nem lehetne odautazni. Magához a kiállításon való részvételhez azonban nem szükséges.