A tengerimalacok helyes taRTÁSÁRÓL

A TAKARMÁNYOZÁSRÓL

A tengerimalac táplálékának legnagyobb részét a fűfélék alkotják, illetve ennek szárított változata a széna. Nagyon fontos, hogy mindig friss aromás illatú szénát kínáljunk az állatnak, ami mindig legyen előtte, ebből folyamatosan ehet. A friss fűhöz való szoktatás fokozatosan történjen, hiszen a hirtelen nagy mennyiségben elfogyasztott fű adása felfúvódáshoz vezet. Ugyan csak felfúvódást okoz a vizes fűvel való etetés is.

Természetesen friss víz is legyen az állat előtt folyamatosan, hogy bármikor ihasson belőle. Higiéniai szempontból előnyösebb a szopókás önitató alkalmazása, mint a tálból való itatás. Tévhit, hogy ha eszik zöldséget a tengerimalac, akkor nem kell neki víz. Vízre mindig szüksége van, bármi is legyen az étrendje!

Zöldség és gyümölccsel való etetésnél is pár alapszabályt be kell tartani. Első és legfontosabb, hogy az étkezésének ne a legnagyobb részét ezek tegyék ki (hanem a széna), csak kiegészítő eleségként alkalmazzuk! Köztudott, hogy a „K” betűs zöldségek puffasztanak, ezek adását kerüljük, és mindent csak alapos megmosás és szárítás után kínáljunk fel. Nem javasoljuk továbbá a saláta adását sem, hiszen gyakran permetezik ezeket erős vegyszerekkel, amik a nyusziknak is méreg.

Gyümölcsök között a citrus-félék és a magas cukortartalmúak is kerülendők pl. szilva, körte, barack, szőlő, banán, stb. Az aszalt, cukrozott gyümölcsöket sem szabad adni!

Mivel a zöldség, gyümölcs csak kiegészítő takarmány, ezért fontos, hogy ne adjunk az állatnak belőle sokat, ne legyen előtte mindig. Érdemes naponta kétszer, reggel és este megkínálni annyi zöldtakarmánnyal, amit negyed óra alatt megeszik. Sarkalatos kérdés a magkeverékekkel való etetés. Tilos kukoricát, napraforgómagot, tökmagot, s más hasonló olajos magot adni a tengerimalacnak! Bár ők szívesen fogyasztják, de huzamosabb ideig való etetés májelzsírosodást okoz, amely betegség gyógyíthatatlan. Adható gabonafélék a következőek: zab, búza, árpa. Ebből készített keverékből egy tengerimalacnak átlagos adagja egy mokkáskanál hetente kétszer és nem több! Ebben az esetben is a túlzott magetetés szintén májbetegséghez illetve emésztési zavarhoz vezet.

Kiegészítő takarmányként adhatunk még lucerna granulátumot, de ebből is csak hetente egyszer-kétszer adható 10-10 szem.

Nagyon fontos tudni, hogy tilos kenyeret, joghurtos jutalom falatkákat, illetve mézes és egyéb más nyalánkságot adni a kis kedvencnek. Ezek mind erjedést idéznek elő a bélben és szintén felfúvódáshoz, vagy hasmenést okoz.

A tengerimalac szervezete nem tudja előállítani a C-vitamint, ezért takarmányban kell felvennie. Sok féle C-vitamin tartalmú készítmény kapható akár állatpatikában, akár állateledelt forgalmazó boltokban, amit vagy a vízbe, vagy a zöldségre kell rászórni. Naponta 10mg C-vitaminra van szüksége egy egészséges állatnak, de vemhesség, vagy betegség esetén a napi dózis 100mg-ra is emelkedhet.