A MIKROCHIP BEÜLTETÉSRŐL

2013. január 1-től 15 ezer forinttól akár több százezer forintig terjedő bírság járhat azért, ha nem találnak elektronikus azonosítót a négy hónaposnál idősebb ebekben.

A beültetést csak egyszer kell elvégezni, és törvény szabályozza a beavatkozásért kérhető maximum összeget is, amely 3500 Ft. Ez magában foglalja a chipet, a beültetést és az állat központi regisztrációs díját is. Ennek ellenére az árak igen széles skálán mozognak, hiszen az árképzés sok esetben függ a chip típusától és az adott rendelő szolgáltatási díjától is. A jogszabály előírja azt is: minden állatorvosnak ellenőriznie kell, hogy a hozzá bekerülő kutya rendelkezik-e mikrochippel; amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, a rendelőnek jelentenie kell a kerületi Főállatorvosi Hivatalnak, ezt követően pedig a hivatal szólítja fel az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének, aki a mulasztás esetén felelősségre vonható, megbírságolható.

A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. Maga a beültetés fájdalommentes, amelyet azonban csak állatorvos végezhet el. A parányi szövetbarát kapszulába egy mikrochip és egy antenna van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A kapszula szövetbarát anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén – ez Európában a nyak bal oldalán – szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására!

Az azonosítás egy elektronikus leolvasó segítségével történik, amely kijelzi a kutyát felismerhetővé tevő számsort. A tulajdonos adatai azonban nem ebben a parányi kapszulában vannak tárolva. A chip behelyezésekor ugyanis ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, amely az eb és gazdája személyes adatait tartalmazza. Ezeket az információkat az állatorvosnak 10 napon belül rögzítenie kell a Magyar Állatorvosi Kamara online rendszerébe (Petvetdata), ahol később a tulajdonosok is ellenőrizhetik, hogy megtalálható-e a kedvencük.

Bár a mikrochipes megjelölést elsősorban az állat biztos és egyértelmű azonosítására találták ki, legnagyobb praktikus haszna mégis abban van, hogy ennek segítségével könnyen azonosíthatók az elveszett vagy ellopott állatok, ezáltal hazajuttatásuk könnyebbé és gyorsabbá válik.

Végül ne feledjük el: az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél – csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések – megspórolhatók egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja.