AMIT A KULLANCSFERTŐZÉSRŐL TUDNI KELL

A kullancs komoly fenyegetést jelenthet, ha nem vagyunk elég figyelmesek és gondosak. Magyarország nagyon fertőzött a kullancs előfordulását tekintve, ezért nagyon kell óvnunk kis kedvenceinket.

A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből egyre több fertőző, és sűrű jelenlétük miatt komoly veszélyt jelentenek. Ma már megtalálhatók a városi parkokban, még otthon az udvarban, a fűben is! Nagyon szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek. Így a nyári nagy hőségben, de enyhe teleken is okozhatnak gondot. Az áldozat vérének szívásakor fertőznek. Számos súlyos megbetegedést okozó kórokozót terjesztenek.

Különösen veszélyes a Babesia canis nevű parazita, mely elpusztítja a vörös vértesteket ezzel súlyos vérszegénységet okoz.
Ha kutyánk elesett, magas láza van és vörösesbarna a vizelete, sürgősen meg kell kezdeni a kezelését. A betegség következtében máj és vesekárosodás is fellép, ezért a kutya életveszélybe kerül. Ha azonban időben orvosi kezelést kap, jól gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik betegség a Lyme-kór. A kutya bőrén kör alakú pír keletkezik, bágyadt, lázas, nyirokcsomói duzzadtak, gyakran izületi gyulladás is fellép. Akár több hónapig is eltartó antibiotikum kezeléssel lehet gyógyítani. A Lyme-kór ellen adathatunk kedvencünknek védőoltást.

Nagyon fontos, hogy a ma kapható sokféle kullancs elleni szer valamelyikével védjük kedvencünket. A leghatásosabbak az un. spot-on készítmények, melyeket a kutya bőrére kell cseppenteni lehetőleg a tarkó tájon, hogy ne férhessen hozzá, ne nyalhassa le. Alkalmazása után 2 napig ne fürdessük a kutyát, de utána nem árt a víz.

A kezelést a kora tavasztól késő őszig terjedő időben célszerű havonta ismételni.