Gyakori kérdések

Ha nem találsz választ a kérdésedre, keresd recepciósunkat 9:00 és 19:00 óra között:
(23) 365-229

 

Általános:

 Sajnos megfelelő jármű hiányában az állatmentés nálunk szünetel.

Azonban segítséget kérhetsz az ÁLLATVÉDŐRSÉG vezetőjétől, NYITRAI TAMÁSTÓL a +36-30-658-42-69-es telefonszámon, aki a beszállítás díjából az állatvédőrséget működteti.

Megértésedet köszönjük.

Kutyákkal kapcsolatban:

Nem, mi nem vagyunk hatóság, de veszettség ellen csak akkor tudjuk beoltani kedvencedet, ha vállalod a mikrocip behelyezését is.
3500 Ft, de havonta van 10 támogatott mikrochip beültetés is. Ennek az ára 3000 Ft.
Kötelező csak a veszettség elleni védőoltás, de mindenképpen ajánlott az alapimmunizáló védőoltásokat beadatni, hogy ezzel megvédd kedvencedet az akár halálos végkimenetelű fertőző betegségektől. Oltási programunkat megtalálhatod a KUTYA menüpontban.
Mindenképpen ajánljuk, hiszen az ivartalanítás csökkentheti egyes betegségek kockázatát. A beavatkozás által megelőzhetők például a here- és petefészek daganatok, az álvemhesség illetve az emlődaganat kialakulása. Megszüntethetők különböző viselkedési problémák is: területjelölő vizelés, a kanok agresszivitása csökken, nem születnek nem kívánt alomból kölykök.
A legideálisabb idő az ivarérettség elérésekor, kb. 7-8 hónapos korban, de ezt követően bármikor elvégezhető a műtét. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy tüzelés alatt sokkal kockázatosabb a műtét, hiszen az állat vérzékenyebb. Mi nem ajánljuk és nem is vállaljuk a beavatkozást ebben az időszakban.
Először is nyugodj meg, jó döntést hoztál. Másodszor rendelési időben hívd fel az Érdi Állatkórház munkatársait, és kérj egy műtéti időpontot, amelyet úgy adunk, hogy Neked is és kedvencednek is a legmegfelelőbb legyen. A legfontosabb teendőket (koplaltatás, érkezés, hazaadás, otthoni teendők) elmondjuk Neked a híváskor.
Egy ilyen hasi műtét sokkal kevésbé viseli meg az állatokat, mint az embert. A műtét után pár napig még kedvetlen lehet kedvenced, de regenerálódása viszonylag gyors folyamat. Többnyire a műtéti gallér viselése jobban megviseli őket, mint maga a seb. Ha meg tudjuk akadályozni, hogy az állat nyalja a sebét (ezért kap gallért vagy ruhát) 8-10 nap alatt tökéletesen összeforrnak a sebszélek.
A varratokat a műtétet követő 10. napon szoktuk eltávolítani. Sokkal tovább nem szabad várni, mert a fonál belenőhet a sebbe, ezáltal sokkal nehezebb lesz kiszedni.
A műtét ára már tartalmazza a varratszedés díját is, ezért nem kerül semmibe.
Az Érdi Állatkórházból csak ébren lévő állatot adunk haza. Mivel a műtétet gépi altatásban végezzük, nemcsak az altatás módja kíméletes, hanem az ébredés is sokkal gyorsabb. Teljes ébredésig az intenzív őrzőben tartjuk az állatot szigorú felügyelet mellett.
24 óra koplalás soha nem árt az állatnak, ezért a műtét napját követő reggel vagy este adj enni kedvencednek az általa megszokott időpontban. Ne ijedj meg, ha először nem lesz nagy kedve enni, hiszen nem kis beavatkozáson esett keresztül. Kezdj inkább kisebb adaggal, majd később növelheted a megszokott mennyiségre az ételét.
Meleg helyet kell biztosítani számára a lábadozás időszakára, hogy több energiája legyen a gyógyuláshoz. Amíg nem tér tökéletesen magához – hiszen vissza-visszaaludhat még a műtét napján -, ne rakd ágyra, fotelbe, vagy egyéb magas helyre, mert leeshet onnan. Jobb a radiátor közelében egy földre helyezett takarón hagyni pihenni.
A műtét után kap az állat antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is injekciós készítményben, ami 24 órás hatású. Ha úgy gondolod, hogy kedvenced az átlagnál érzékenyebb, adhatunk otthonra fájdalomcsillapító tablettát, de legtöbbször nincs szükség erre. Természetesen egy súlyosabb műtét után mindenképpen ajánlott az otthoni fájdalomcsillapítás
Legjobbak az állatorvosi készítmények, amelyek faj-specifikusan lettek kialakítva. Sok humán (emberi) készítmény halálos az állatok számára, ezért ha ilyet szeretnél adni neki, mindenképpen beszéld meg az állatorvosoddal, hogy mi legyen az és mekkora adagban adható.

Mivel a seb gyógyulásához elengedhetetlen, hogy az állat ne nyalja a sebét, ami által a szájában lévő baktériumokkal befertőzheti azt, mindenképpen ajánlatos távol tartatni a nyelvét a sebtől. Mivel a gyógyuló seb viszkethet, a műtéti gallér viselete kötelező a varratszedésig.

Vannak olyan állatok, akik nehezen viselik el a gallért, hiszen az korlátozza őket a látásukban. Nekik tudunk műtéti ruhát biztosítani, ami egy könnyű, pamut anyagból készül direkt erre a célra, és a megfelelő helyen nyílásokkal van ellátva. Ezt sokkal jobban elviselik, sőt még kimondottan jól is szokott állni az állatoknak.

Többnyire igen. Ha mégis gondot okozna, az etetés idejére levehető a gallér, de csak szigorú felügyelet mellett. Evés után azonnal vissza kell helyezni a gallért az állat nyakára.
Mivel az ivarzás energiafelhasználással jár, ha ezt műtéttel kiiktatjuk az állat életéből, kevesebb energiára van szüksége. Éppen ezért, ha nem csökkentjük a bevitt eledel mennyiségét, az állat szép lassan plusz kilókat fog felszedni magára, ami egészségügyi kockázattal járhat (pl. csont és izületi bántalmak, szívbetegségek stb.). Éppen ezért nyugaton az ivartalanított állatoknak külön tápot készítenek, ami segíti őket abban, hogy jobban megőrizzék a kondijukat. Nagyobb áruházakban Magyarországon is bőséges választékkal kaphatók ivartalanított állatok számára készített tápok. Bátran ajánljuk őket.